Dacă-ți iubești copilul, arat-o prin educația pe care i-o dai!




Acreditare Erasmus
2021-1-RO01-KA120-SCH-000042802
Proiect finanţat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene
OPINII PERSONALE


Participarea la cursul ERASMUS „Traditional Arts and ICT Art Tools for Teaching your Subjects and Promoting Life Skills” desfășurat la Roma a fost o experiență extrem de valoroasă, care mi-a deschis noi perspective asupra modului în care artele tradiționale și noile tehnologii pot fi integrate în procesul educațional. Întrucât disciplina pe care o predau este limba franceză, preocuparea mea recurentă a fost aceea de a descoperi și utiliza platforme care să permită utilizarea documentelor audio autentice în limba franceză, pentru a exploata competența de exprimare orală într-o limbă străină. Programul cursului a combinat perfect activitățile creative cu utilizarea instrumentelor TIC, oferindu-mi idei inovative pentru predarea limbii franceze și dezvoltarea abilităților de viață ale elevilor mei.
Una dintre cele mai interesante secțiuni a fost cea legată de predarea prin intermediul picturii, atât în forma sa tradițională, cât și cu ajutorul instrumentelor digitale. Activitățile de pictură intuitivă mi-au permis să înțeleg cât de importantă este libertatea de exprimare în procesul de învățare, iar utilizarea instrumentelor TIC pentru a crea artă digitală a adăugat o dimensiune modernă și atractivă.
Vizita la Muzeul Copiilor „Explora” din Roma a fost un moment aparte, unde am putut observa direct cum activitățile practice și interactive pot stimula creativitatea și învățarea prin joacă. Acest tip de abordare practică în educație îmbunătățește atât învățarea academică, cât și abilitățile de viață, precum gândirea critică și colaborarea.
De asemenea, cursul a explorat fotografia, stop-motion-ul și partajarea socială pe platforme precum YouTube, Instagram și Pinterest, subliniind importanța acestor instrumente nu doar pentru exprimarea creativității, ci și pentru promovarea conținutului educațional într-un mod atractiv pentru noile generații.
În concluzie, acest curs mi-a oferit un bagaj valoros de cunoștințe și competențe care pot transforma modul în care predau, integrând arta tradițională cu noile tehnologii și oferind elevilor oportunitatea de a învăța într-un mod creativ și adaptat nevoilor lor.
Prof. Elena Mădălina SAVU






În perioada 19-24 februarie 2024 am participat la Cursul”The Digital Teacher: A21- Century Introduction tot Digital Education „Mobilitate Erasmus+2023-1-RO01-KA121-SCH-0000124912- desfăşurat la Florenţa – Italia, a fost prima mea experienţă într-un proiect Erasmus+ și sunt foarte mulţumită si încantată de această oportunitate, întrucat am avut posibilitatea de a lua parte la un program de formare profesională în domeniul educaţiei digitale, am avut ocazia sa vizitez numeroase obiective turistice si culturale din Florenţa şi împrejurimi, care m-au impresionat si placut foarte mult, am participat la anumite schimburi interculturale cu profesori din alte ţări, mi-am îmbunatatit competenţele de comunicare într-o limbă străina şi în domeniul educaţiei digitale.
Mi -a placut foarte mult modul cum s-a desfășurat programul de învățare. Formatorul, ne explica foarte clar ceea ce aveam de realizat și la șfărșitul programului eram mulţumită că reușeam să rezolv toate sarcinile de lucru. Am invățat multe lucruri noi din domeniul educaţiei digitale: instrumente digitale pentru lecţii interactive şi pentru proiectarea materialelor de învăţare (padlet, copilot, curipod, nearpod, canva, microsoft designer,Chat GPT) , instrumente digitale pentru evaluare (quizalize, plickers, flip) , cu siguranță, ceea ce am dobândit în cadrul acestei mobilități de formare profesională, mă va ajuta în viitor, atunci cand voi desfăţura lecţiile cu elevii mei. Cursul a fost o oportunitate binevenită atât de învățare, cât și de împărtășire a experiențelor cu colegii care nu au beneficiat de mobilitate. Învățarea unor instrumente şi aplicaţii digitale noi și implementarea acestora în procesul de învățare vor face școala mai atractivă și îi va ajuta pe elevi în procesul de integrare. A fost pentru mine o experienţă unică, de o complexitate deosebită .
Recomand cu cea mai mare încredere viitorilor participanţi, să se implice activ, în astfel de proiecte, deoarece vor avea doar de câstigat din punct de vedere profesional, cultural şi personal.
PROF. VOINEA MARINA AURA




Participarea la cursul Traditional Arts and ICT Art Tools for Teaching your Subjects and Promoting Life Skills a reprezentat pentru mine un moment extraordinar. Informațiile au fost interesante, bine organizate și accesibilizate, îmbinând ingenios aspectele teoretice și practice. Am descoperit noi perspective asupra modului în care arta, fotografia și mijloacele ICT pot fi integrate în predare. De exemplu, Doodlingul, formă de artă accesibilă, ce încurajează spontaneitatea, se poate folosi într-un mod util și creativ în cadrul orelor de limba și literatura română. De asemenea, am învățat să utilizez Apple pencil, precum și tehnici de realizare a unor fotografii tradiționale. Prin intermediul unor fotografii creative, elevii vor putea să-și exprime sentimentele, trăirile, emoțiile, să le asocieze cu texte literare studiate la clasă. Ne-au fost prezentate numeroase aplicații prin intermediul cărora voi putea realiza o predare interactivă, care să stimuleze interesul și imaginația elevilor (Padlet, Milanote, Goosechase). În plus, comunicarea și empatia dintre cursanți și formatori au fost minunate. Atmosfera a fost una de colaborare și încurajare iar interacțiunea cu profesorii din alte țări a constituit o experiență inedită.
Prof. Pleșa Liana


În perioada 21-27 aprilie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, am participat la o mobilitate de tipul job shadowing în cadrul Agrupamento de Escolas din Barcelos. Am avut ocazia să cunosc modul de funcționare al sistemului de învățământ portughez, specializările din cadrul acestei școli, materiile studiate, aspecte teoretice și practice ale programelor școlare. Am asistat la ore de curs, urmărind modul de predare, capacitatea elevilor de a aplica în situații practice cunoștințele dobândite (folosirea unor instrumente software, vorbire în public, discuții, dezbateri, activități, prezentări, proiecte de grup, creativitatea cadrelor didactice, calitatea temelor). Mobilitatea a avut și o componentă culturală deosebit de interesantă. Alături de elevi și cadre didactice din alte orașe din România, dar și din Turcia, am participat la excursii tematice la Porto și Braga, dar și la activități specifice legate de Ziua Portugaliei (25 aprilie).
Participarea la această activitate din cadrul acestui proiect Erasmus PROJECT NO.: 2023-1-RO01-KA121-SCH a reprezentat pentru mine o oportunitate deosebită pentru a descoperi perspective inedite asupra modului de predare la clasă și de evaluare a elevilor. Sunt convins că diseminarea informațiilor însușite în cadrul școlii vor avea un impact deosebit asupra colegilor care nu au participat la mobilitate. Nu în ultimul rând, lucrul cu un grup multicultural și practicarea limbii engleze a avut un impact deosebit asupra formării mele. Cursul din programul Erasmus+ al Uniunii Europene mă va ajuta, cu siguranță, să evoluez profesional, cultural, dar şi personal
Pr. Prof. Pleșa Alin- Marian


În perioada 19-24 februarie 2024 am participat la Cursul ”The Digital Teacher: A21- Century Introduction tot Digital Education „Mobilitate Erasmus+2023-1-RO01-KA121-SCH-0000124912- desfăşurat la Florenţa – Italia. Acest curs a reprezentat pentru mine, profesor de literatura română, o oportunitate de a participa la un curs de digitalizare, cât și o provocare. Sunt recunoscătoare si încântată de această oportunitate, pentru că am avut posibilitatea de a lua parte la un program de formare profesională în domeniul educaţiei digitale, am avut ocazia să vizitez numeroase obiective turistice si culturale reprezentative ale Renașterii universale, din Florenţa şi împrejurimi, care m-au impresionat si plăcut foarte mult, am participat la anumite schimburi interculturale cu profesori din alte ţări, mi-am îmbunătățit abilitățile de comunicare în limba engleză şi în domeniul educaţiei digitale. Acest curs a spart barierele etnice, rasiste, culturale și ne-a învățat o nouă definiție interculturalității și a protejării mediului înconjurător.
Mi -a placut foarte mult modul cum s-a desfășurat programul de învățare. Formatoarea, o profesionistă deosebit de empatică, ne-a explicat foarte clar ceea ce aveam de realizat și la șfărșitul programului, după evaluarea sarcinilor din ziua respectivă, eram mulţumită că reușeam să rezolv toate aplicațiile de lucru. Am învățat multe lucruri noi din domeniul educaţiei digitale: instrumente digitale pentru lecţii interactive şi pentru proiectarea materialelor de învăţare (Padlet, Copilot, Curipod, Nearpod, Canva, Microsoft designer,Chat GPT), instrumente digitale pentru evaluare (Quizalize, Plickers, Flip). Competențele digitale însușite în cadrul acestei mobilități de formare profesională, mă vor ajuta în viitor, atunci când voi desfăţura lecţiile cu elevii mei. Cursul a fost o oportunitate binevenită atât de învățare, cât și de împărtășire a experiențelor cu colegii care nu au beneficiat de mobilitate. Învățarea unor instrumente şi aplicaţii digitale noi și implementarea acestora în procesul de învățare vor face lecțiile mai atractive și îi va ajuta pe elevi în procesul de integrare. A fost pentru mine o experienţă divină, densă, interculturală deosebită .
Recomand viitorilor participanţi să se implice activ, în astfel de proiecte, deoarece vor avea doar de câstigat din punct de vedere profesional, cultural şi personal.
Prof. Ana-Maria Ristoiu




Ca urmare a participării la acest Proiect Erasmus +, a cursului de formare pentru profesori “A 21-Century Introduction to Digital Education” Europass Teacher Academy, Florenta, Italia, am aflat mai multe despre EdTech și despre cum să încorporez tehnologia in orele mele de limba franceză atât la clasele de liceu, cât și de gimnaziu.
Am ieșit din zona mea de confort, am cunoscut oameni noi care au aceleasi interese ca mine si am făcut schimb de idei si oportunități.
Mi-am îmbunătățit limba engleză pentru că sunt profesor de franceză și limbile străine sunt domeniul meu.
Orele de limba franceză sunt mai atractive pentru elevii mei și înțeleg mai bine nevoile lor.
Mi-am adaptat stilul tradițional de predare la acest nou concept de IA, înțeleg cum funcționează și fac acest lucru util pentru mine și elevii mei.
În ceea ce privește aplicațiile pe care le-am învățat la curs și pe care le folosesc în timpul orelor de limba franceza și nu numai, le-am studiat mai bine și, așa cum am menționat, cred că IA în educație ar putea fi un început excelent.
De asemenea, aplicațiile pentru a crea picturi murale interactive sunt cu adevărat captivante și creative.
Totul este cu adevărat interesant, așa că voi continua să înțeleg și să folosesc mai bine fiecare dintre aceste aplicații: Padlet, Curipod, Nearpod, Gemini, Selfie, Flip.
Prof. Emilia Alina SCARLAT
Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Ioan Gură de Aur din Târgoviște
Contact:
Telefon: 0245 614 505, Email: seminarul.tgv@scolidb.ro
Web: http://seminarortodoxtargoviste.ro
Adresa:
Str. Bulevardul Unirii 28, Târgoviște, 130034, România