Seminarul Teologic Ortodox "Sfântul Ioan Gură de Aur" din Târgoviște

30 de ani în slujba Bisericii și a Educației

Bine ați venit la Seminarului Teologic Ortodox "Sfântul Ioan Gură de Aur" din Târgoviște!

Prin intermediul acestui mijloc de informare, sperăm să realizăm o comunicare cât mai transparentă între Școala noastră și elevi, părinți și societate, oferind informații în format electronic referitoare la activitățile desfășurate în cadrul instituției precum și numeroase materiale de interes general.

Decât o viață...

Iar Crucea își întinde umbra Ei peste ea, dându-i conținut și autenticitate. Iar Viața, înălțată pe Ea, rabdă ceea ce de nerăbdat, dezgolită și batjocorită, hulită și trădată cu sărutare de Iudă. Și greu renunțăm la a noastră pentru a O primi pe a Lui. Dispuși să O vindem pe 30 de arginți, ne culcăm liniștiți, cuprinși de nesimțirea unui somn din care nu mai vrem să ne trezim. Suflete moarte în trupuri vii. Oameni goi ce nu se mai rușinează de lipsa îmbrăcăminții. Odinioară, alt Adam se ascundea, recunoscând că este gol. Răcoarea serii și apropierea Celui Neapropiat l-au făcut să se rușineze. Iar alt Adam, spânzurat pe Lemn, nu S-a mai rușinat de propria goliciune, privind la Tatăl Cel de Sus, dar și la frații Săi, cu ochii plini de iertarea Învierii.

A face din noapte zi. A fi prezenți. A fi acolo când Mirele vine. Fecioară înțeleaptă a cărei candelă are untdelemn suficient. În absența Lui, avem impresia că nu va mai veni, crezându-L mort. Preocupați de împărății care se perindă prin colbul istoriei sau înfricoșați de zvonuri de războaie, tremurând de frică în fața falselor alarme, ratăm Prezența Lui. Având urechi de auzit și ochi de văzut, simpli spectatori ai Împărăției în care s-au vindecat orbii, ologii și morții-au înviat, privim în gol la Pătimiri de care am fugit întreaga viață. N-am înțeles fragilitatea Vieții, dând credit maxim fiorului amar al morții. Am devenit atei când L-am văzut pe Cruce. Și nu ne-a trebuit un astfel de

Dumnezeu. Al nostru n-ar fi stat nicicând pe Cruce. N-ar fi înviat pentru că nu ar fi murit. N-ar fi iertat pentru că niciodată nu ar fi iubit. Și s-ar fi coborât învins în mijlocul sordid al gloatei.

Aflați doar la o bătaie de inimă distanță, am adormit mereu, prea obosiți, nepregătiți, prea plictisiți de propria viață. Și ce puțin ar fi lipsit să înviem...

Pr. Alin-Marian Pleșa

HRAMUL SEMINARULUI DIN TÂRGOVIȘTE

Seminarul Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște şi-a prăznuit cu aleasă bucurie într-o atmosferă duhovnicească, pe ocrotitorul spiritual. Programul liturgic a debutat marţi, 12 noiembrie 2024 prin oficierea Vecerniei unită cu Litia, iar miercuri, 13 noiembrie, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, elevii și profesorii au luat parte la Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, prilej cu care mulți dintre elevii prezenți au primit Sfânta Împărtășanie.

Pc. Pr. Dr. Ionuț Ileana, Consilier eparhial, a transmis mesajul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON, iar la final Pr. Prof. Dr. Marin Bugiulescu, directorul școlii, a evidențiat importanța educațională și misionară a școlii, mulțumind de asemenea Părintelui Mitropolit pentru toată dragostea, susținerea și purtarea de grijă.

Programul, a continuat în ziua de joi, 14 noiembrie în sala de festivități a școlii cu o serie de prelegeri și evocări, în cadrul cărora au conferențiat despre: ÎNVĂȚĂMÂNTUL TEOLOGIC ÎN CONTEMPORANEITATE, Pr. Prof. Univ. Dr. Florea Ștefan, Decan al Facultății de Teologie Ortodoxă şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universității Valahia, și despre: SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR - PERSOANA ȘI OPERA, Pr. Prof. Alin Marian Pleșa, profesor al școlii. A urmat un moment artistic de teatru și poezie, iar la final Concertul Festiv susținut de cele două coruri ale Seminarului, dirijori fiind Pr. Prof. Dr. Stefan Nuică și Prof. Dr. Ciprian Florinel Cazan. Seminarul Teologic Ortodox din Târgoviște, în cei 32 de ani de activitate până în prezent, a pregătit promoții de elevi seminariști, serii de cântăreţi bisericești, dar și absolvenți ai profilului umanist, specializarea filologie, precum și ai învățământului gimnazial. Mai presus de toate acestea, Seminarul din Târgoviște pregătește pe viitorii slujitori ai Sfintei Biserici, pe membrii societății de azi și de mâine, formați în spiritul moralei creștine și a valorilor evanghelice perene: binele, adevărul și frumosul. Având ca reper activitatea și comuniunea cu Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, înțelegem că între cuvânt și faptă există o relație de viață care face posibilă teologia mărturisirii și asumării credințe ortodoxe strămoșești în diferitele contexte ale vieții.