"Saint John Chrysostom" Orthodox Theological Seminary of Târgovişte

gallery/sigla seminar buna1

Ministry of National Education - Archdiocese of Targoviste

 

“ Biserica a patronat încă de la început educația, știința și cultura, fiind creatoarea primelor școli și biblioteci, cum de altfel a fost și cea care a întemeiat primele spitale și instituții sociale. Chiar dacă noua pandemie nu a fost încă învinsă, cu ajutorul tuturor binefacerilor științei – care tot de la Dumnezeu vine, cu responsabilitate și atentă implicare din partea noastră, a tuturor, am speranța că vom depăși această provocare a epocii noastre. Biserica este alături de dumneavoastră, elevi, cadre didactice și părinți, vă încurajează și vă susține, oferind ajutorul ei celor aflați în dificultate și îndemnându-vă să aprofundați cunoașterea, cultura și credința, pentru mai binele vostru și al societății noastre.”

 

 

IPS NIFON, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei

Mesaj adresat elevilor, părinților și profesorilor, la începutul anului școlar 2021-2022

gallery/ips-nifon
gallery/cruce banda
gallery/cruce banda
gallery/cruce banda
gallery/cruce banda
gallery/clicpaginaurm

MITROPOLITUL NIFON A OMAGIAT LA MÂNĂSTIREA DEALU PE MIHAI VOIEVOD

VITEAZUL CA MARTIR ȘI EROU AL NEAMULUI ROMÂNESC

 

În cea mai importantă necropolă voievodală munteană, la Mânăstirea Dealu, vineri, 27 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a omagiat personalitatea lui Mihai Viteazul, „Domn al Țării Românești și al Moldovei și Principe al Transilvaniei”, ca „martir și erou al națiunii române”, conform Legii nr. 137 / 2020. Evenimentul a fost deschis de slujba de pomenire a Voievodului Martir, în fața bisericii mânăstirii și în pronaosul sfântului locaș, acolo unde se află, într-un sarcofag, gloriosul cap al lui Mihai Voievod Viteazul.
De pe treptele bisericii, Mitropolitul Nifon a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a reiterat principalele argumente în vederea unei eventuale canonizări a Voievodului Mihai Viteazul, subliniind faptul că este cel mai puternic simbol al unității naționale din întreaga noastră istorie. Curajul, eroismul, sfințenia vieții sale, sprijinul masiv și constant acordat Bisericii, dar și hotărârea sa în apărarea neamului nostru și a Europei creștine fac din el unul din cele mai importante repere ale istoriei noastre naționale, model de demnitate și de jertfelnicie, precum și cel mai cunoscut chip de conducător creștin muntean din epoca medievală. De aceea, amintirea faptelor sale glorioase readuce înaintea tinerelor generații pilda sa de credință, de bărbăție și de fidelitate față de valorile românești, creștine și europene. Ierarhul nostru a prezentat, apoi, volumele tipărite de Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei: „Voievodul Mihai Viteazul – apărător și mărturisitor al credinței strămoșești”, „Voievodul Radu cel Mare – sprijinitor al Ortodoxiei, promotor al culturii și al tiparului”, „Sfântul Ianache Văcărescu – mărturisitor al credinței străbune dimpreună cu Sfinții Martiri Brâncoveni”, pe care, le-a oferit conducerii Școlii „Mihai Viteazul” din Târgoviște. Corala Catedralei Mitropolitane din Târgoviște, ce a dat și răspunsurile la slujba de pomenire, a oferit un concert de cântece patriotice, ca omagiu adus memoriei Binecredinciosului Voievod. În încheiere, militari din cadrul Garnizoanei Târgoviște au prezentat onorul, în acordurile fanfarei, defilând prin fața sfântului locaș, pentru a omagia personalitatea Voievodului Mihai Viteazul.
La eveniment au luat parte oficialități locale și județene, precum și parlamentari, preoți și credincioși de la parohiile din Municipiul Târgoviște și din apropiere, studenți de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște, elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” din Târgoviște, de la școlile și liceele din Târgoviște, dar și ai Școlii „Mihai Viteazul” din Târgoviște, însoțiți de profesorii lor.
Reamintim că Mânăstirea Dealu, ctitoria Voievodului Radu cel Mare, de la a cărei sfințire se împlinesc anul acesta 521 de ani, a fost restaurată și înfrumusețată, între anii 2000 – 2018, la inițiativa și sub îndrumarea Înaltpreasfinției Sale.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI.

 

 

 

EXAMEN DE ATESTAT LA SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX DIN TÂRGOVIȘTE

 

mai 24, 2022

ADMITERE LA SEMINARUL TEOLOGIC LICEAL DIN TÂRGOVIȘTE – SESIUNEA MAI 2022

 

mai 09, 2022

MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT NIFON -EXARH PATRIARHAL PENTRU RELAȚIILE PATRIARHIEI ROMÂNE CU INSTITUȚIILE CREȘTINE INTERNAȚIONALE ȘI CU INSTITUȚIILE EUROPENE CU OCAZIA ZILEI DE 9 MAI 2022

 

mai 09, 2022

MITROPOLITUL NIFON A PREMIAT, LA MÂNĂSTIREA STELEA DIN TÂRGOVIȘTE, PARTICIPANȚII LA ETAPA EPARHIALĂ A CONCURSULUI NAȚIONAL CATEHETIC „RUGĂCIUNEA ÎN VIAȚA MEA”

 

mai 06, 2022

DARURI DIN PARTEA ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI PENTRU ELEVII CARE VOR PARTICIPA LA OLIMPIADELE NAȚIONALE DE RELIGIE

 

aprilie 06, 2022

LA SEMINARUL TEOLOGIC SF. IOAN GURĂ DE AUR DIN TÂRGOVIȘTE A AVUT LOC

EXAMENUL DE ADMITERE -SESIUNEA MAI 2022

 

mai 18, 2022

gallery/cruce banda